tiistai 29. syyskuuta 2009

Sekarotuisen rotumääritelmä vol.2

Yleisvaikutelma:
Koiramainen, selkärankainen, nisäkäs, jolla on pääsääntöisesti neljä jalkaa, joilla etenee välillä hyvin nopeasti ja tarmokkaasti, välillä hitaasti ja rauhallisesti.

Luonne:
Yleensä vilkas, elämäniloinen, riehaisa ja eteenpäin katsova. Tarpeen vaatiessa rauhallinen, laiska ja unelias.

Pää:
Kiinnittyneenä kiinteästi muuhun runkoon. Liikkuu kaikkiin ilmansuuntiin mahdollisen makupalan toivossa. Johdattaa usein muuta runkoa eteenpäin.

Kuono:
Hyväksyttäviä muotoja ovat: tylppä, littana, pyöreä, soikea, pitkä, kulmikas tai matala, korkea. Tärkeä osa, leivänmurusten ja herkkujen etsimiseen. Kaikki värit sallittuja. Tuottaa joskus ääniä nukkuessa tai hereillä ollessa, äänivalikoima on hyvin laaja ja yksilöllinen. Joissain tilanteissa voivat olla osa ongelmaa tai pelastaa päivän.

Posket:
Kiinteät tai roikkuvat. Normaalisti peittyneenä tiheään karvoitukseen, jossa mukana hiekkaa, oksia ja lehtiä ulkona tapahtuneesta seikkailusta. Huomattavaa on että yleensä kuolaiset ja kosteat.

Hampaat:
Sijaitsevat poskien sisäpuolella. Käytetään päätoimisesti luiden ja keppien järsimiseen. Joissain tapauksissa aamutossujen, sanomalehtien ja tuolien nakertamiseen.

Kieli:
Kaikki punaisen muunnokset mustin tai valkoisin laikuin. Sinistäkin väriä esiintyy. Käyttö, kehon viilentämiseen ja veden juomiseen. Aamuisin omistajan naaman pesemiseen.

Silmät:
Kuuluvat kiinteänä osana päähän. Alati tarkkaavaiset, kiiltävät ja valppaat. Kaikki värit sallittuja. Joissain tapauksissa toisen puolen silmä voi olla erivärinen kuin toinen silmä. Pistävät usein merkille, minne kaikki makupalat tai omistajan avaimet piilotetaan, ja siten muistaa mistä ne löytää.

Korvat:
Kuuluvat myös kiinteänä osana päähän. Korvat voivat olla lupat tai pystyt. Tämä ominaisuus periytyy koiran vanhemmilta geenien perusteella. Itse kuulo korvien sisällä on joskus harhaanjohtavaa. Se voi välillä ilmetä valikoivana kuulemisena, ilmentyen eri tilanteissa.

Nenä:
Sijaitsee kuonossa. Väreinä punertava, musta tai valkoinen. Kostea tai kuiva, tilanteesta johtuen. Käyttö, haistelemiseen, ja kaiken kiinnostavan tutkimiseen. Päästää usein erilaisia ääniä tohisemisesta, nuuskutteluun.

Kaula:
Sijaitsee pään ja rungon välimaissa. Kuuluu olla notkea ja toimiikin pääosin kurkotteluun sellaisiin paikkoihin jonne ei muuten ylety.

Runko:
Tynnyrin pyöreä, jytkyn mallinen, virtaviivaisen hoikka tai tasapaksu. Mallin tulisi olla sopusuhtainen muihin ruumiinosiin nähden. Peittynyt usein moniin erilaisiin karvapeitteisiin. Värit ja mallit ovat kaikki sallittuja. Monesti aika hupaisiakin.

Jalat:
Pitkät tai lyhyet. Sijaitsevat rungon alaosassa. Käyttö liikkumiseen pedin, ruokakupin ja ulko-oven välillä. Teknisesti kehitelty olemaan aerodynaamisen nopeat, mutta tapauksesta riippuen myös hitaan matelevat. Neljä kappaletta on yleisin määrä.

Tassut:
Sijaitsevat jalkojen alapäässä, kosketuksissa maata vasten. Tärkeä osa liikkumisen kannalta. Voivat olla elegantin sirot tai lapion kokoiset. Neljä kappaletta on myöskin yleisin määrä. Tassuissa sijaitsevat kynnet on syytä huoltaa aika-ajoin tarpeen vaatiessa.

Häntä:
Tehokas ase pöytien ja tasojen tavaroiden siirtämiseen. Hännän juuressa sijaitseva pallonivel mahdollistaa kaikkien liikkeiden tehokkaan käytön. Ilmaisee myös mielialaa.

Kirjoittanut Susanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti